Етикет. Дитяча енциклопедія [Валентина Скляренко] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Більше того – з часом етикет то ускладнювався, то спрощувався, але не було у світі жодного народу, який би відмовився від певних правил спілкування. Отже, етикет – це не вигадка батьків та вихователів, а цінне надбання всього людства.

Просто «потрібних» речей на світі не буває, кожна з них потрібна для чогось. Саме так і етикет потрібен для того, щоб спілкування було приємним і безпечним для всіх, хто бере в ньому участь. Навряд чи ви відчуєте смак їжі, коли ваш сусід за столом постійно рухатиметься, розмахуватиме руками, а ви будете змушені гадати: що він першим на вас виверне – салат чи соус? А чи станете ви спілкуватися з людиною, яка постійно вас перебиває, не цікавиться вашою думкою і з усіх займенників визнає тільки «я»? Таких прикладів можна навести безліч.

Ще однією корисною властивістю етикету є те, що він об’єднує людей, які дотримуються тих самих правил. Недаремно кажуть: «Вони одного поля ягоди» чи «Вони з одного гнізда». Кожна велика група людей має свої особливості поведінки. І якщо хочеш стати повноправним членом якоїсь команди, повинен знати її етикет. В одному випадку запізнення на п’ять хвилин – майже злочин, а в іншому цілком звичайне і припустиме. У якихось колах слід дотримуватися певного стилю одягу, зачіски, а в якихось – достатньо знати професійний сленг (жаргон)… Хочеш стати своїм? Будь ласка, «вдягай» певний спосіб поводження. Він стане твоєю клубною футболкою і водночас перепусткою.

За даними Інституту Карнегі, 80 % успіху інженерів залежить від уміння спілкуватися з людьми і тільки 20 % – від їхнього таланту і фахової обізнаності.

Але маскування – це ще не все. Знання способів поводження людей з різних верств суспільства дає змогу швидко і майже безпомилково зрозуміти, хто ваш новий знайомий, чи багато у вас з ним спільного, що його цікавить, на що він може образитися, а що сприйме як жарт.

А тепер подивімося в дзеркало. Як поводимося ми? Нас також оцінюють. Кожна зустріч, кожний телефонний дзвінок, навіть звичайна поїздка в тролейбусі – маленький іспит. А оцінкою на цьому іспиті є ставлення до нас нашого оточення. Людину, яка має хороші манери, найчастіше охоче приймають у будь-якому товаристві. І навпаки: навряд чи хтось вдруге запросить до себе гостя, який за один візит зробив кілька серйозних помилок. Недаремно Й. Гете казав, що манери людини – це дзеркало, у якому відбивається її портрет.

Усі ми відрізняємось одне від одного. Двох подібних людей не існує. Хтось подобається нам більше, хтось – менше, але в житті ми вимушені спілкуватися і з приємними, і з дуже неприємними людьми. Спілкування – це зустріч двох світів: вашого та іншого. Закони цих світів неоднакові, тому зовсім не обов’язково першому-ліпшому відкривати всього себе. У кожного з нас є свої радісні або сумні таємниці, які можна розкрити тільки найближчим людям. Якщо уявити, що наше «я» – це замок, то думки й почуття, які мають для нас найбільшу цінність, перебувають у його найбільш захищеній кімнаті. Сюди ми допускаємо тільки тих, кому довіряємо і кого вважаємо близькими людьми. Але в замку багато кімнат… Є тут спеціальна кімната для приятелів (тих, з ким у нас є спільні інтереси), є сімейна зала, є власний музей та передпокій для тих, хто є «знайомими наших знайомих». Ті, кого ми вважаємо чужими, до замку зазвичай не допускаються. Отже, для кожної кімнати – свої правила. Бо в тих людей, які до них приходять, різні інтереси. Родичів цікавить ваше здоров’я, успіхи в навчанні, ваші друзі. Приятелів – що новенького ви дізналися, де були, чи дивилися той чи інший фільм, як вийти на наступний рівень улюбле ної гри. А тепер найцікавіше: що ближче до «дверей» нашого замку, то суворішими є правила етикету. Тобто серед своїх ми можемо «розслабитися», бо вони нас добре знають і розуміють. А всі інші люди бачать перед собою те, що ви їм показуєте. Якщо ви маєте хороші манери, перше враження буде на вашу користь, а якщо погані – можливо, вам потім доведеться докласти чимало зусиль, щоб довести, що насправді ви зовсім інша людина, ніж здається з першого погляду. Втім, не слід забувати, що хороші манери – палиця на два кінці: іноді за показною ввічливістю та зразковим поводженням може ховатися недостойна людина, але на світі існує безліч достойних людей, які не мають уявлення, як поводитися на дипломатичному прийомі.

I Історія походження етикету


Ведмежа послуга та левова частка

Ви, мабуть, не повірите, якщо вам скажуть, що етикет набагато старший за людство. Втім, наші менші брати поводяться згідно з певними правилами, порушення яких може призвести навіть до вигнання зі стада або навіть до смерті тварини. Здебільшого це стосується тих тварин, які утворюють гурт: збираються в зграї, табуни, живуть великими сім’ями. Давайте познайомимося з кількома законами «тваринного етикету». Чи