Януш Пшимановський

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Януш Пшимановський (пол. Janusz Przymanowski) (20 січня 1922, Варшава — 4 липня 1998, Варшава, Польща) — польський письменник, поет і публіцист, полковник Війська Польського.
Навчання на історичному факультеті Варшавського університету. З початком Другої світової війни пішов воювати добровольцем.
У 1939, після нападу СРСР на Польщу, був інтернований як військовослужбовець польської армії, жив у Сибіру. У 1943, дізнавшись про набір добровольців у Військо Польське, записався добровольцем.
З 1945 року працював військовим журналістом, редактором військових видань, був офіцером головного політичного управління Війська Польського. Подружився на війні з офіцером Радянської Армії, промисловцем А. С. Деминовим, який згодом загинув при визволенні Польщі. Дебютував як письменник у 1950 році книгою про подвиги поляків у роки Другої світової війни. Надалі продовжував тему війни у своїх творах.
На початку 1960-х у співавторстві з Овідієм Горчаковим написав книгу «Викликаємо вогонь на себе» про мужність і героїзм радянських і польських підпільників, які діяли в селищі Сеща. У 1965 книга була екранізована.
У 1964—1970 роках написав повість «Чотири танкісти і пес», за якою в Польщі був знятий однойменний телевізійний серіал з трьох частин і 21 серії. Сам знявся в цьому серіалі в епізодичній ролі фотографа в останній серії фільму.
У 1966 написав документальну повість «Студзянки» про танковий бій між поляками і німцями біля містечка Студзянки.
У 1980—1985 був депутатом польського Сейму.
У 1987 написав книгу «Пам'ять» про солдатів, полеглих під час визволення Польщі.

Докладніше: wikipedia

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице)

Количество книг по ролям: Автор - 6. ( 6 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 6 (16.98 Мб)
Всего книг: 6. Объём всех книг: 17 Мб (17,808,603 байт)

Автор


ППФ (пригоди, подорожі, фантастика)

Детские приключения   Природа и животные  

- Витівки Йонатана Коота (пер. Юрій Попсуєнко) [на украинском (uk)] 8.07 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)

Военная проза   Зарубежная современная проза   Повесть   Советские издания  

- Чотири танкісти і пес (пер. Станіслав В. Савков) [на украинском (uk)] [windows-1251] 1.59 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Приключения  


Научная Фантастика   Путешествия и география   Приключения  

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.