Роберт Луїс Стівенсон

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Роберт Луїс/Льюїс Стівенсон (англ. Robert Louis Balfour Stevenson; 13 листопада 1850, Единбург — 3 грудня 1894, Апіа, Самоа) — британський письменник шотландського походження. Здобув світову славу завдяки роману «Острів скарбів», який є класичним зразком пригодницької літератури. Також є автором гостросюжетних романів («Викрадений», «Корабельна катастрофа», «Володар Баллантре», «Катріона») та численних оповідань. Автор історичних романів («Чорна стріла», «Принц Отто», тощо), психологічних повістей тощо.

Народився 13 листопада 1850 року в Единбурзі. Після закінчення школи вступив до Единбурзького університету. Зупинивши свій вибір на юриспруденції, отримав звання адвоката, але навряд чи коли-небудь займався цим практично.
У 1873–1879 роках жив переважно у Франції на мізерні заробітки літератора і невеликі грошові перекази із дому, зробився своєю людиною в «містечках» французьких художників. Подорожував на байдарці по річках Франції. Це описано в його першій опублікованій книзі «Подорож в глиб країни» (An Inland Voyage, 1878), і піший похід, описаний в «Подорожі з ослом до Севенні» (Travels with а Donkey in the Cevennes, 1879).
У селі Марень, куди з’їжджалися художники, зустрів Франсес Матільду (Вандегріфт) Осборн, американку, старшу за нього на десять років. Вона захоплювалася живописом. Розірвавши з чоловіком, вона жила з дітьми в Європі. Стівенсон гаряче полюбив її, і як тільки розлучення було отримане, 19 травня 1880 року закохані одружилися в Сан-Франциско. Їх спільне життя було позначене невсипущою турботою Фані про хворобливого мужа. Стівенсон подружився з її дітьми, а згодом його пасинок (Семюел) Ллойд Осборн став співавтором трьох його книг: «Помилка» (The Wrong Box, 1889), «Відливши» (The Ebb-tide, 1894) і «Потерпілі корабельна аварія» (The Wrecker, 1892).
У 1880 році Стівенсону поставили діагноз — сухоти. У пошуках цілющого клімату він відвідав Швейцарію, південь Франції, Борнмут (Англія) і у 1887–1888 роках Саранак-Лейк в штаті Нью-Йорк. Частково із-за поганого здоров’я, частково щоб зібрати матеріал для нарисів, Стівенсон з дружиною, матір’ю і пасинком відправився на яхті в південні області Тихого океану. Вони відвідали Маркизькі острови, Туамоту, Таїті, Гаваї, Мікронезію і Австралію, і придбали ділянку землі на Самоа, вирішивши надовго влаштуватися в тропіках. Своє володіння він назвав Вайліма (П’ятиріччя). Клімат острова пішов йому на користь: у просторому плантаторському будинку у Вайліме були написані деякі з кращих його творів.
У тому ж будинку 3 грудня 1894 року він раптово помер. Самоанці поховали його на вершині сусідньої гори. На могильній плиті накреслені слова з його знаменитого «Заповіту» («Під неосяжним зоряним піднебінням»). Успіх відомих книг Стівенсона частково пояснюється цікавістю обраних тем: піратські пригоди на «Острові скарбів» (Treasure Island, 1883), фантастика жахів у «Дивній історії доктора Джекіла і містера Хайда» (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1886) і дитяче захоплення у «Дитячому квітнику віршів» (A Child`s Garden of Verses, 1885).
Свою літературну діяльність він почав з надзвичайно актуальних тоді есе, написаних у вільній формі, і ніколи не зраджував цьому жанру. Маловідомі літературні анекдоти Стівенсона стоять у ряді найдотепніших і найлаконічніших в англійській літературі. Вірші він писав час від часу і рідко ставився до них серйозно.
Прийнято вважати, що «Уїр Гермістон» (Weir of Hermiston, 1896) міг би стати одним з великих романів 19 століття, проте Стівенсон встиг закінчити лише третину книги.

Докладніше: wikipedia

Твори Стівенсона у нашій бібліотеці:
- англійською, у перекладах німецькою, польською мовами: Robert Louis Stevenson;
- у перекладах російською мовою: Роберт Льюис Стивенсон.

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице) (названия списком)

Количество книг по ролям: Автор - 23. ( 23 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 18 (38.90 Мб),  epub книги - 4 (7.18 Мб),  djvu книги - 1 (8.89 Мб)
Всего книг: 23. Объём всех книг: 55 Мб (57,634,736 байт)
Средний рейтинг 5Всего оценок - 2, средняя оценка книг автора - 5
Оценки: нечитаемо - 0, плохо - 0, неплохо - 0, хорошо - 0, отлично! - 2

Автор


Пригоди. Подорожі. Наукова фантастика
Приключения  

У світі пригод
Исторические приключения  
- Чорна стріла [на украинском (uk)] (а.с. У світі пригод) 1.29 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Українська бібліотечна серія

Приключения  

- Будинок на дюнах (пер. Ростислав Доценко) [на украинском (uk)] 198 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Исторические приключения  

Морские приключения   Приключения  

Детские приключения   Морские приключения   Приключения   Советские издания  

Детские приключения   Классическая проза   Морские приключения   Приключения   Путешествия и география  

-  Острів скарбів  (пер. Світлана Скляр) [на украинском (uk)] (и.с. Бібліотека пригод) 2.01 Мб скачать: (epub 2) - (epub 2+fbd)  читать: (полностью) - (постранично)
-  Острів скарбів  (пер. Л. Кузнєцова) [на украинском (uk)] (и.с. Улюблені книжки) 2.52 Мб скачать: (epub 2) - (epub 2+fbd)  читать: (полностью) - (постранично)

Детские приключения   Классическая проза   Морские приключения   Приключения   Путешествия и география   Советские издания  

Приключения  

Детские приключения   Морские приключения  

- Острів Скарбів (пер. Л. Кузнєцова) [на украинском (uk)] (и.с. Улюблені книжки) 3.52 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Классическая проза   Морские приключения   Природа и животные   Путешествия и география  

- Острів Скарбів (пер. Світлана Скляр) [на украинском (uk)] (и.с. Бібліотека пригод) 2.78 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Детские приключения   Морские приключения  

- Острів скарбів (пер. Юрій Корецький) [на украинском (uk)] 13.08 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Приключения  

Детские приключения  

-  Острів скарбів  (пер. Юрій Корецький) [на украинском (uk)] 8.89 Мб скачать: (djvu) - (djvu+fbd)  читать: (полностью) - (постранично)

Классическая проза   Мистика   Ужасы  

Ужасы  

- Франкенштайн. Ґотичні повісті (збірник) [litres] (пер. Катерина Плугатир, ...) [на украинском (uk)] 1.16 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Приключения   Классическая проза  

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.

Впечатления

Меридиан про Стівенсон: Острів Скарбів (Приключения) в 15:58 (+03:00) / 11-01-2016

Наше дитинство проходило у мріях про невідомі скарби і як усі ми хотіли добратися і купатися у славі та звісно і багатстві.
У романі ми знаходимо відображення наших мрій. Але ставши дорослими ми бачимо увесь шлях, подоланий щоб знайти бажане. І не потрібно нам ніяких родичів, сусідів чи чужих нам людей із картами. Хто шукає той і знайде. Чому, а скільки ще загадок в історії і нерозгаданих таємниць. Щастя тільки наполегливим. Так і в романі потрібно подолати увесь шлях і боротися за скарб.
Серйозно роман сприймати не потрібно, але для розваги чи для підштовху до пошуків - варто! Багато людей прочитавши роман Р. Л. Стівенсона, чи подібний до нього стали шукачами скарбів чи загадок історії.

Рейтинг: +1 ( 2 за, 1 против).