Серія Компас видавництва "Молодь" [«Молодь»] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Серія КОМПАС видавництва "Молодь"


1965


Владко В. Фіолетова загибель

Відпочиваючи в лісах на північному заході США, троє друзів знаходять дивний камінь, який виявляється метеоритом. Відтак з'ясовується, що метеорит заніс на Землю спори інопланетного життя, смертельного для земних організмів. Перед молодими людьми постала дилема: на добро чи на зло використати небезпечну знахідку?..

___________________


Гуляшки А. Спляча красуня

В прикордонному секторі L-Z здійснює спробу збройного прориву група диверсантів. Поки прикордонники локалізують прорив, невідомий пробирається на прикордонний оборонний об'єкт "Момчил-2" і фотографує його…

___________________


Кляйн Е. Індіянин

___________________


Савичев Г. Дисертація лейтенанта Шпильового


1966


Бегоунек Ф. Острів драконів

___________________


Вавра Я. Міцний кулак Туарегів

Історія про Бен Манзура, жорстокого шейха уаргельської Шаанби, який підступно позбавив життя славетного царя ахаггарських туарегів, і про швидку помсту за той злочин належить до найтиповіших воєнних історій Сахари XIX століття.

___________________


Насібов О. Безумці

Пригодницький роман російського радянського письменника Олександра Насібова (1914–1985) про боротьбу з фашизмом у роки другої світової війни, про знешкодження загону гітлерівських злочинців, які експериментували на живих людях, готували з них підводних диверсантів.

___________________


Недоля І. Скарб зеленого байраку

___________________


Платов Ю. Секретний фарватер

В романі розповідається про мужність та героїзм моряків-балтійців в роки Великої Вітчизняної війни, про розгадку ними таємниці німецького підводного човна «Летючий Голандець».


1967


Ардаматський В. «Грант» викликає Москву

___________________


Голубєв Г. Таємниця пираміди Хірена

___________________


Голубєв Г. Фараонова помста

___________________


Лоцманенко Ю. Право жити

Звичайна людина, наш сучасник у фантастичних обставинах — ось ідея більшості оповідань збірки «Право жити». Автор не висуває якихось наукових гіпотез, не прогнозує майбутній технічний розвиток людства. Зміст його оповідань становлять проблеми морально-етичні.

___________________


Ненацький З. Острів злочинців

Дія цієї повісті відомого польського письменника З. Ненацького відбувається в наші дні, але вона тісно зв'язана з подіями другої світової війни.

Втікаючи від Радянської Армії, поміщик-фашист заховав на території Польщі награбовані твори мистецтва. Бандити, що дізналися про це, намагаються вивезти їх. На розшуки скарбів виїздить молодий журналіст, який хоче повернути народові те, що вкрали гітлерівці. Він потрапляє на Острів злочинців, де зазнає багатьох несподіваних і небезпечних пригод, перш ніж досягає мети.

___________________



Райнов Б. Людина повертається з минулого

Сталося вбивство. Інспектор Антонов мусить знайти вбивцю. В процесі слідства з'ясовується, що убитий і вбивця до перемоги народного ладу співробітничали з фашистами. Та втекти із своїми «покровителями» їм не пощастило. Відбувши покарання, вони з'являються в Софії і починають полювати один на одного, прагнучи звести свої рахунки, намагаючись втягти у свої тенета якомога більше людей, зокрема молодь.

Свій твір — роман «Людина повертається з минулого» — болгарський письменник Богомил Райнов присвятив працівникам карного розшуку.

___________________


Фабіан К. Чорний вовк



1969


Бєляєв О. Стрибок у ніщо

…Відчуваючи, що капіталізм на Землі незабаром остаточно загине, імперіалістична верхівка вирішує переселитися на іншу планету. Втікачі довго блукають у Космосі, зазнають багатьох небезпечних пригод, поки їм, нарешті, вдається висадитися на Венеру… А що їх чекає тут?

___________________


Вахек Е. Чорна зоря

    …Хтось таємничий починає полювати за дивною скринькою. Сліди цього «полювання» й привертають увагу начальника відділу безпеки Клубічка й інспектора карного розшуку Трампуса…

___________________


Векен К., Каммер К. Міккі Магер

Твір розповідає про роботу болгарського карного розшуку. Сталося вбивство, інспектор Антонов мусить знайти вбивцю. В процесі слідства з'ясовується, що убитий і вбивця до перемоги народного ладу співробітничали з фашистами…

___________________


Руж І. Таємниче викрадення

Випадок, про який розповідається в повісті стався в Родопах на болгарсько-грецькому кордоні, який в перші роки болгарської народної влади, відразу після закінчення Другої світової війни, часто переходили вороги народу і контрабандисти.


1970


Арсеньєв В. Дерсу Узала

___________________


Бережний В. У промінні двох сонць

В повісті “Археоскрипт” автор розвінчуй капіталістичний світ засобами фантастики. Тут, крім того, подається нова оригінальна фантастична гіпотеза про існування загадкової Атлантиди і виникнення Сахари.

Безмежжя мікросвіту, безконечність буття, незбориме прагнення людини до гармонійності і досконалості — такі мотиви гостросюжетної фантастичної повісті “У промінні двох сонць”.

___________________


Константін Т. Капітан далекого плавання

Книгу «Капітан далекого плавання» можна вважати продовженням роману цього ж автора «Син Монте-Крісто», а можна вважати й самостійною книгою.

Тут ідеться про те, що під час боїв з румунськими військами на території Румунії в серпні 1944 року німецькій розвідці не вдалося вивезти з оточення таємні документи. Фашисти їх запакували в спеціальні валізи й потопили в одному з озер Трансільванії. Після війни залишені на території Румунії зграї шпигунів намагалися нелегально дістати ті документи й переправити до Західної Німеччини. Однак органи безпеки Народної Румунії уважно стежать за діями шпигунської зграї і, переборюючи чималі труднощі, знешкоджують банду.

___________________


Михановський В. Країна Інфорія

___________________


Росоховатський І. Яким ти повернешся? ***

___________________


Трублаїні М. Глибинний шлях

___________________


Федосєєв Г. Злий дух Ямбуя

Невигадана розповідь про життя в сурових умовах ще мало освоєної тайги, про мужніх людей — дослідників цього краю і місцевих жителів, про їхні нелегкі трудові будні, сповнені несподіванок, пригод, а часто і небезпек.


1971


Крупкат Г. Корабель приречених

Відомий німецький письменник Гюнтер Крупкат (НДР) в основу свого роману «Корабель приречених» поклав справжню подію — трагічну загибель знаменитого англійського корабля «Титанік».

___________________


Пінтер І. Операція "Маус"

Дія твору відбувається в Угорщині у лиховісні дні вересня-жовтня 1944 року, і розповідає про таємну війну між прибічниками правителя країни Хорті та представниками гітлерівського рейху. Одна з дійових осіб повісті — штурмбанфюрер СС Отто Скорцені…

___________________


Пшимановський Я. Чотири танкісти і пес

У повісті розповідається про бойові подвиги чотирьох відважних танкістів і їхнього вірного друга пса Шарика. Мабуть нема жодної людини, дитинство якої минуло за часів Радянського Союзу, яка не була б знайома з цим екіпажем.

___________________


Толстой О. Аеліта. Гіперболоїд інженера Гаріна

Науково-фантастичні романи видатного російського радянського письменника розповідають про пригоди, яких зазнають герої творів, мандруючи на Марс (“Аеліта”) і борючись проти авантюристичних планів підкорення світу (“Гіперболоїд інженера Гаріна”).


1972


Зуєв-Ординець М. Лиха земля

___________________


Ростовцев Е. «Привид» не може втекти

___________________


Тендюк Л. Альбатрос — блукач морів

___________________


Фелькнер Б. Долина Гнівного потоку

У пригодницькій повісті “Долина Гнівного потоку” письменник з сучасних позицій розкриває класичну тему золотошукацтва, “золотої лихоманки”, що в другій половині минулого століття охопила Америку і луною прокотилася по цілому світі.

___________________


Уеллс Г. Невидимець

У центрі науково-фантастичного роману “Невидимець” Герберта Уеллса — образ талановитого вченого Гріффіна, що зробив чудове відкриття і загинув у боротьбі з суспільством. Загибель Гріффіна — закономірний кінець усякої “надлюдини”, що намагається підкорити собі суспільство.


1973


Брукнер К. Золотий фараон

Книга — художня розповідь про те, як було зроблено одне з найбільших відкриттів ХХ віку — знайдено гробницю єгипетського фараона Тутанхамона.

___________________


Вайнер А., Вайнер Г. Двоє межи людьми

«Двоє межи людьми» — психологічна пригодницька повість, в основі якої лежать реальні факти.

Два неповнолітні хлопці вчинили тяжкий злочин. Глибоко розкриваючи психологію дійових осіб, аналізуючи їхнє життя, їхні інтереси, стосунки з людьми, автори показують, як формується характер людини і як, залежно від того, складається її доля.

___________________


Голосовський І. Лілія

___________________


Центкевич А., Центкевич Ч. Що з тебе виросте, Фрітьофе?


1974


Азаров О., Кудрявцев В. Дім без ключа

Документально-історична повість про діяльність радянської розвідки на території Німеччини і тимчасово окупованих нею європейських країн під час війни.

___________________


Смирнов В. Тривожний місяць вересень

Осінь 1944 року, покинуте в глушині українське село. Фронт відкотився на захід, але в лісах залишилися банди бандерівців. З однією з них доводиться зійтися бійцеві винищувального батальйону, колишньому розвідникові…

___________________


Стівенсон Р. Острів скарбів

Всесвітньовідомий роман «Острів Скарбів» — захоплююча, повна незвичайних пригод історія про пошуки скарбів, яка вимагає від героїв не тільки гострого розуму, винахідливості, догадливості, але й безприкладної хоробрості, благородства і почуття товариськості.


1975


Бєляєв О. Людина, що знайшла своє обличчя

Відомий російський письменник, один із зачинателів науково-фантастичного жанру в радянській літературі, Олександр Бєляєв — автор багатьох захоплююче написаних оповідань та романів. Найпопулярніші з них — «Людина-амфібія», «Стрибок у ніщо», «Голова професора Доуеля», «Зірка Кец» та інші.

У науково-фантастичних романах «Продавець повітря», «Людина, що знайшла своє обличчя», «Аріель», письменник гостро таврує хижацьку суть капіталізму.

___________________


Сабатіні Р. Хроніка капітана Блада

___________________


Шпрангер Г. Дорога у фортецю



1976



Єфремов І. Туманність Андромеди

Соціально-філософський і науково-фантастичшій роман “Туманність Андромеди” — перша в радянські й літературі спроба намалювати всеосяжну картину життя високорозвиненого комуністичного суспільства. Письменник показує різносторонньо і гармонійно розвинених людей далекого майбутнього, які керуються у своїх думках та діях високою етикою гуманізму.

Крім роману “Туманність Андромеди”, у книжці вміщено ряд науково-фантастичних та пригодницьких оповідань письменника.

___________________


Пашек М. Карнавал у Марокко

Молодий чех Ота Скала, втікаючи від злигоднів на батьківщині (дія відбувається в довоєнні роки), опиняється в Марокко…

___________________


Самбук Р. Колекція професора Стаха. Портрет Ель Греко

В запропонованих повістях відомий український автор пригодницької літератури Ростислав Самбук розповідає про складну роботу працівників карного розшуку та прокуратури.

___________________


Центкевич А. і Ч. Людина, яку покликало море

Автори розповідають у своїй книзі про відомого норвезького полярного дослідника Рауля Амундсена.


1977


Бєляєв О. Мертва голова

У цій книжці вміщено широко відомий роман Беляева “Людина-амфібія”, а також оповідання “Білий дикун”, в якому протиставлено світлу людську природу похмурій капіталістичній цивілізації, “Мертва голова”, де на тлі робінзонади зображено виродження вченого, що поставив себе поза суспільством, і “Хойті-Тойті” — із серії оповідань “Винаходи професора Вагнера”, присвячених дивовижним відкриттям сміливого й талановитого вченого.

___________________


Нагішкін Д. Тиха бухта

___________________


Ненацький З. Операція «Кришталеве дзеркало»

В основу повісті лягли достовірні події і факти, що мали місце в Польщі у 1946–1947 роках. З дозволу керівництва органів управління держбезпеки я ознайомився із справами, позначеними шифрами «Кришталеве дзеркало» та «Дунай», завдяки чому з'явилася ця повість, яка, сподіваюся, зацікавить читачів. Персонажі її не вигадані, я лише змінив їхні імена. Деякі сторінки книжки — це справжні документи й донесення, взяті мною із справ. Я не торкався тільки тих подій, що могли б видатися читачам занадто вже неймовірними. Обставини захоплення ватажків банди насправді були набагато драматичнішими, ніж ті, що їх я описав у повісті. Я обмежився тут розповіддю тільки про одну подію…

Збігнєв Ненацький

___________________


Росоховатський І. Ураган

Повість “Ураган” показує вічне прагнення до пізнання, до безперервного штурму невідомого всупереч міщанському затишку, який зв’язує людину, сковує її волю.

“Підстава для оптимізму” — повість, яка викриває звіряче обличчя фашизму в будь-яких проявах його.

В оповіданнях (“Ритм життя”, “Зустріч” тощо) автор змальовує сильних духом людей, які ведуть за собою інших.


1978



Дефо Д. Робінзон Крузо

___________________


Ярмолюк М. Чотири справи інспектора Турчина

Чотири повісті про роботу міліції.

___________________


Умарбеков У. Пустеля


1979


Литвинов В. "Чорний дятел"

___________________


ППФ — 79

З 1979 року видавництво починає випускати збірники фантастичних і пригодницьких повістей та оповідань. До першого такого збірника — “ППФ-79” — увійшли твори переважно молодих радянських авторів.

Видання супроводжується вступною статтею та короткими біографічними довідками про авторів.

___________________


Роні Ж. По вогонь. Печерний лев

Повісті відомого французького письменника Жозефа Роні-старшого (1856–1940) “По вогонь” і “Печерний лев” переносять нас на десятки тисяч років назад, у кам’яний вік. Образно й захоплююче змальовує автор сповнене пригод і тривог життя доісторичних людей, змушених вести повсякденну сувору боротьбу з грізними силами природи, з лютими хижаками, з ворожими племенами. Мужність і винахідливість, розум і воля, вірність і міцна дружба допомагають героям повістей долати перешкоди й досягати своєї мети.

___________________


Тендюк Л. Полінезійське рондо

___________________


Фріч А. В. Високий Мисливець. Пригоди серед індіанців кадувеїв

Автор книги багато років провів в Південній Америці. Головний герой повісті — справедливий і відважний мисливець Караї Пуку, щирий друг індіянців, що бореться проти поневолювачів. Сюжет повісті складають захоплюючі пригоди, пережиті самим автором.


1980



ППФ — 80

До збірника увійшли фантастичні та пригодницькі твори переважно молодих радянських письменників-фантастів.

___________________


Самбук Р. Гіркий дим. Міст

Повість "Гіркий дим" розвінчує діяльність УБН. В повісті "Міст" розповідається про долю п'яти членів розвідувально-диверсійної групи під час Великої Вітчизняної війни.


1981



ППФ — 81

До збірника увійшли фантастичні і пригодницькі твори радянських та зарубіжних письменників.

___________________


Романчук О. Тємниця жовтої валізи

Ця збірка — перша книжка молодого письменника. У формі фантастичної розповіді, часом з елементами гумору і сатири, нерідко вдаючись до історичних екскурсів, автор висвітлює питання, важливі для наших сучасників, змальовує роботу вчених — фізиків, математиків, біологів та ін., показує нелегкий, часто суперечливий шлях наукового пошуку, викриває тих, хто намагається використати наукові винаходи у воєнних цілях, на шкоду людям.

___________________


Сабатіні Р. Одіссея капітана Блада. Хроніка капітана Блада

Історико-пригодницькі романи про життя та пригоди молодого англійського лікаря, який став піратом, щоб боротися проти несправедливості й захищати знедолених.

___________________


Федосєєв Г. Злий дух Ямбую

Невигадана розповідь про життя в суворих умовах ще мало освоєної тайги, про мужніх людей — дослідників цього краю і місцевих жителів, про їхні нелегкі трудові будні, сповнені несподіванок, пригод, а часто і небезпек.


1982



Заєць В. Машина забуття

Книгу молодого письменника складає цикл іронічно-фантастичних оповідань, а також інші фантастичні твори про події далекого і не дуже далекого майбутнього.

___________________


ППФ — 82

Традиційний щорічний збірник науково-фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників.


1983



Глушенок Д. Полювання на мустангів

Науково-фантастична повість та оповідання, що увійшли до збірки, розповідають про освоєння космосу, життя та наукову діяльність вчених на космічних станціях і штучних супутниках Землі.

___________________


Купер Ф. Следопыт

___________________


Ларін М. Формула щастя

Думки, психологія, спосіб життя людей майбутнього — ось ті запитання, на які в гіпотетичній формі намагається дати відповідь автор оповідань.

___________________


ППФ — 83

Традиційний щорічний збірник науково-фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників.

___________________


Тесленко О. “Корида”

До нової книги молодого письменника увійшли науково-фантастичні повісті “Світячи іншим”, “Діти Ніколіана”, “Корида” та оповідання.


1984


Арсеньєв В. Дерсу Узала

___________________


ППФ — 84

Традиційний щорічний збірник фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників. Автори присвячують свої твори найрізноманітнішим проблемам — і чисто науковим, і моральним, і футурологічним, наголошуючи, зокрема, на тому, що торжество ідеалів гуманізму має бути неодмінною умовою самого існування людства.

___________________


Толстой О. Аеліта. Гіперболоїд інженера Гаріна

Науково-фантастичні романи видатного російського радянського письменника розповідають про пригоди, яких зазнають герої творів, мандруючи на Марс (“Аеліта”) і борючись проти авантюристичних планів підкорення світу (“Гіперболоїд інженера Гаріна”).

___________________


Щербаков В. Сім стихій

У книзі розказано про зустріч землян з інопланетним життям, з представниками інших цивілізацій, які цікавляться освоєнням енергії Сонця і зірок. Роман ставить проблеми повного розкриття творчих можливостей людини на Землі.


1985



Головачов В. Простір неспокою

Автор порушує широке коло проблем розвитку техніки, екології, соціології, прогнозує життя нашої планети в двадцять третьому столітті.

___________________


Головін М. Дисертаційний прорахунок

До збірки науково-фантастичних творів письменника, кандидата технічних наук, ввійшли повість “По сліду експерименту”, а також оповідання “Чашечка чорної кави”, “Дисертаційний прорахунок”, “Машина Защука”. Людина і можливості її розумового, морального та фізичного вдосконалення — така головна думка науково-фантастичних творів збірки.

___________________


Купер Ф. Пионеры

___________________


Повісті, оповідання, нариси

В сборник вошли произведения таких авторов: П. Кравчук, Ю. Константинов, Э. Толля, Ю. Ячейкин, К. Саймак и др.

___________________


ППФ — 85

Традиційний щорічний збірник фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників.

___________________


Ростовцев Е. Остання роль

У своїх пригодницьких повістях автор, юрист за професією, показує нелегку роботу працівників карного розшуку.


1986



ППФ — 86

Традиційний щорічний збірник фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників.

___________________


Росоховатський І. Можливість відповіді

В основі науково-фантастичних творів, що увійшли до книги, лежать нові досягнення вчених у галузі кібернетики, біології, медицини, психології.


1987


Іванченко А. С. Дорогами Маклая

У романі розповідається про видатного ученого-енциклопедиста, громадського діяча і мандрівника Миклухо-Маклая Миколу Миколайовича, про його становлення, роки роботи і про значення його наукової спадщини і тієї пам'яті, яку він залишив про себе у народів Океанії.

___________________


Лем С. Соляріс. Едем ***

Широко відомі науково-фантастичні романи видатного сучасного польського письменника малюють картини гіпотетичного контакту землян з іншопланетними цивілізаціями: драматичний пошук взаєморозуміння з розумною істотою планети Соляріс — мислячим Океаном («Соляріс») і з наділеними високорозвиненим інтелектом дуплексами — мешканцями планети Едем («Едем»). В романах сміливо й гостро ставляться серйозні філософські, соціальні та моральні проблеми, значення яких особливо зростає в епоху науково-технічної революції.

___________________


Положій В. Сонячний вітер

Автор моделює суспільство завтрашнього дня, де люди розв’язуватимуть непрості проблеми, пов’язані з поступом цивілізації, освоєнням космічних обріїв.

___________________



ППФ — 87

Традиційний щорічний збірник фантастичних і пригодницьких творів радянських та зарубіжних письменників.

___________________


Руднєв Є. Золото про чорний день

Книжку складають дві гостросюжетні повісті, об'єднані темою морально-етичного, правового виховання молоді.


1988



Анісімов М. Пульс безконечності; Забірко В. Теплий сніг; Філімонов Є. Ілюзіон

До збірки ввійшли науново-фантастичні повісті та оповідання молодих письменників-фантастів, що проживають на Україні, М. Анісімова, В. Забірка, Є. Філімонова, які висвітлюють у своїх творах такі проблеми, як: людина і космос, взаємодія різних систем галактики, людина та НТР, поведінка людей в екстремальних умовах.

___________________


Іваниченко Ю. Струм і мережі; Соболь О., Шпаков В. Довгий шлях у лабіринті; Шаров В. Позичена смерть

Молодих прозаїків Юрія Іваниченка і Володимира Шарова, які пишуть у пригодницькому жанрі, цікавить насамперед соціальний, морально-етичний зріз психології людей. У гостросюжетних колізіях цих творів читач, безперечно, впізнає реальні життєві ситуації, що додає повістям особливої художньої переконливості.

Події фантастичного твору «Довгий шлях у лабіринті» розгортаються у вигадливому химерному світі, де герой мусить робити свій вибір між добром і злом.

___________________


Умарбеков У. Р. Джура. Далека пустеля.

У двох повістях розповідається про становлення радянської влади на узбецькій землі, про цікаві людські долі.

___________________

Ячейкін Ю. Всесвітні походеньки капітана Небрехи

Книга відомого українського письменника-гумориста розповідає про карколомні фантастичні пригоди капітана Небрехи та його вірного штурмана Азимута.

___________________


ППФ — 88

Пригоди, подорожі, фантастика — тематичне коло творів, які ввійшли до нового випуску традиційного збірника. Його автори — переважно молоді українські літератори, а також відомі зарубіжні письменники.


1989



Росоховатський І. Останній сигнал

Ім’я автора книги добре відоме любителям наукової фантастики як у нашій країні, так і за її межами. Його творчість позначена науковим підходом до проблем сучасності і майбутнього, сміливістю та доказовістю прогнозування, гостросюжетністю.

До збірки увійшли кращі твори письменника.

___________________


Бердник О. Вогняний вершник

Молодий криміналіст Григір Бова несподівано стає учасником фантастичних подій. При загадкових і неймовірних обставинах зникла його кохана. В результаті настійних пошуків Бова потрапляє до жителів багатомірності. Перед ним постає захоплююча і мінлива панорама інакобутнього життя, сповненого гострих космічних конфліктів, напруженої боротьби за красу відносин, любові і подвигу в ім’я блага мислячих істот Безміру. Такий основний філософський і художній пафос фантастичного роману “Зоряний Корсар”.

Читач також познайомиться з цікавими людськими характерами, стане учасником казкових подій, що змальовані в фантастичній повісті “Вогняний вершник”.

___________________


Вайнер А., Вайнер Г. Ліки від страху ***

Цей гостросюжетний роман написаний братами Вайнерами у звичному для їхньої творчості детективно-пригодницькому жанрі. Ліки проти страху — це новий препарат, створений вченими і покликаний служити для блага людини. Проте сталося так, що препарат потрапив у руки злочинців, перетворившись для них у засіб збагачення…

Вістря роману спрямоване проти споживацького ставлення до життя.

___________________

Місько П. Грот афаліни

Дія пригодницької повісті відомого білоруського письменника Павла Міська «Грот афаліни» відбувається далеко в океані, де розкинулися острови і атоли архіпелагу Веселий. Є там навіть острів Рай. Для багатіїв, які приїздять сюди з усіх кінців світу і хочуть порозважатись, архіпелаг справді здається веселим, а життя — райським. Зате для корінних мешканців…

Героям повісті довелося пережити багато небезпечних пригод на землі, на воді, у підводній печері, вступити у смертельний поєдинок з бандами і піратами з «китайських тріад».

___________________



ППФ — 89

Традиційний щорічний збірник фантастичних і пригодницьких творів переважно молодих українських письменників.

___________________


Юринець І. Русичи

Автор, письменник з Прикарпаття, цікаво і захоплююче розповідає про далекі часи владарювання в Київській Русі князя Володимира, про наших предків, що населяють рубежі карпатських гір і російської землі.


1990



Єфремов І. Година бика

Події науково-фантастичного роману про віддалене майбутнє відбуваються на планеті з олігархічним устроєм. Група землян — людей вищої соціальної формації — прибули на планету Торманс з метою її дослідження та налагодження зв’язків, проте тут вони наразилися на неймовірні труднощі, стали свідками свавілля й жорстокості правлячої верхівки та моральної убогості жителів, характери і спосіб життя яких сформувалися в умовах гніту й тиранії.

___________________


Григоренко А., Кузьменко О. Запізнілий цвіт валінурії

Майбуття, яким його бачать автори науково-фантастичного роману, відділене від сьогодення півтисячорічним проміжком часу.

У романі розповідається про людей, що живуть у далекому XXV сторіччі. Саме туди волею випадку потрапляє з нашого часу його головний герой Євген Терен.

___________________


Гайдамака Н. Позначена блискавицею

…Перед героєм насиченої пригодами повісті “Позначена блискавицею” постає дилема: сидіти склавши руки, аби не порушити “закон невтручання”, чи виступити проти тиранії, приниження гідності цілого народу. Він обирає боротьбу.

Оригінальність та динамічність сюжетів, гострота проблематики, своєрідність стидю притаманні й іншим творам, у яких авторка — київський прозаїк, учасниця Всесоюзних семінарів молодих письменників-фантастів — передусім прагне, аби на задвірках людської душі не опинилися добро й милосердя, мужність і честь, материнська самовідданість і чоловіче благородство.

___________________


Околітенко Н. Крок вікінга

У творах, які склали цей збірник, письменниця осмислює магічний фольклор — оповіді, легенди, заклинання — з позицій сучасної науки, що ставить пропоновані твори дещо осібно від інших зразків такого жанру.

___________________

ППФ — 90

Твори, що складають черговий випуск щорічника “Пригоди, подорожі, фантастика”, написані в різних жанрах і стилях. Тут і пригодницькі оповідання, яким притаманні динамізм сюжету та несподіваний поворот фабули, і — філософські, з тонким аналізом психології людини. Розробляється й традиційна фантастична тематика, як-от: контакт з позаземним розумом або мандрівки в часі. В збірник вміщені також нариси про цікаві пошуки й відкриття.

Та якими б не були різноманітними твори, об’єднує їх одне наближеність до проблем сьогодення.

___________________


Тендюк Л. Тріада «V-Z»


1991



Дурєєв О. Жадані пороги Землі; Корепанов О. Звичайна прогулянка; Покальчук О. Контакт IV рівня

До книги ввійшли твори трьох молодих письменників-фантастів. Багатьом читачам їхні імена, напевне, знайомі з публікацій у пресі і колективних збірниках. У нашому виданні творчість кожного представлена найбільш повно.

___________________


Ємченко О. Піраміда сонця ***

Людина не знала, який вигляд має рідна оселя, поки не вийшла за її поріг. Людина не зазнала радості пізнання, поки не ступила за обрій. Людина не збагнула світобудови, поки не злетіла у безмежний небокрай, щоб до решти зрозуміти таємниці Землі та розгадати загадки інших планет Сонячної системи. Про те, як земляни виходили за «пороги» й «обрії» своєї планети, як відкривали і досліджують нові небесні тіла, про майбутні пілотовані польоти до них, і розповідає ця науково-фантастична книга — своєрідна антологія міфологічних, історичних і наукових знань про наш великий сонячний мегаполіс.

___________________


Плєхов В. Міражі ноосфери

___________________


ППФ — 91

Пригоди, подорожі, фантастика — таке тематичне коло творів, що ввійшли до нового випуску традиційного щорічного збірника, авторами якого є переважно молоді українські літератори, а також зарубіжні письменники-фантасти.


Примечания

***

Книжка оголошена видавництвом як така, що належить до серії «Компас», однак в аксесуарах книги вказівки на це немає.

(обратно)

Оглавление

  • Серія КОМПАС видавництва "Молодь"
  • 1965
  • 1966
  • 1967
  • 1969
  • 1970
  • 1971
  • 1972
  • 1973
  • 1974
  • 1975
  • 1976
  • 1977
  • 1978
  • 1979
  • 1980
  • 1981
  • 1982
  • 1983
  • 1984
  • 1985
  • 1986
  • 1987
  • 1988
  • 1989
  • 1990
  • 1991
  • *** Примечания ***