Серія "Пригоди. Фантастика" видавництва "Веселка" [Веселка] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

1972


ЕЛІКСИР ЖИТТЯ

У збірці «Еліксир життя» юні читачі ознайомляться з новими оригінальними творами українських фантастів, на крилах уяви і мрії перенесуться в Космос та в дивовижний світ відкриттів, що, можливо, колись будуть здійснені вченими Герої поданих тут оповідань — люди різної вдачі, неоднакових уподобань, але кращих із них єднає бажані, я знань, прагнення розгадати таємниці природи, непримиренність до злочинів і неправди в людському житті.

Оповідання проникнуті вірою у всеперемагаючий людський розум.

____________________



Грєшнов Михайло. ОСТАННІЙ НЕАНДЕРТАЛЕЦЬ

Невідомий міжзоряний корабель стрімко наближався до Землі. Що він несе — добрих посланців чи новітню зброю?..

Обчисливши траєкторію руху, астрономи встановили, що корабель втратив керування, попав у поле тяжіння Сонця і має неминуче загинути. Вдалося розшифрувати сигнали прихідців, які закликали врятувати їх. Назустріч кораблю вирушають космічні кораблі землян…

Про майбуття техніки, про життя на далеких планетах Всесвіту, про моральний обов’язок винахідника перед людством йдеться в оповіданнях цієї книжки.

____________________


Купер Фенімор. СЛІДОПИТ

Третя з відомої п'ятилогії Фенімора Купера про славетного мисливця і розвідника Натаніеля Бампо - Соколине Око, якого частіше називають Слідопитом, і його вірного, індіянина Чингачгука Великого Змія. Дія роману відбувається у кінці 50-х років XVIII ст. на берегах озера Онтаріо.


1973


Канюка М. ПОДОРОЖ БЕЗ НАДІЇ

____________________


Ячейкін Юрій. ЗОРЯНІ МАНДРИ КАПІТАНА НЕБРЕХИ

Друзі! Взявши до рук цю книжку, ви познайомитеся з “неймовірно правдивими” пригодами капітана міжзоряного плавання Небрехи та його штурмана Азимута у Всесвіті й на Землі. Капітан Небреха — літературний родич легендарного барона Мюнхгаузена, славетного капітана Врунгеля, невтомного зорепрохідця Йона Тихого. Як і його попередникам, капітану є що пригадати. Це він поліпшив якість північного сяйва, допоміг Ньютону відкрити закон всесвітнього тяжіння, зупинив вибух кулінарного вулкана… Читаючи книжку, ви не нудьгуватимете, бо Небреха й Азимут — дотепні космічні мандрівники.


1974


Владко Володимир. СИВИЙ КАПІТАН

Фашисти намагаються будь-що примусити молодого вченого Ернана Раміро передати їм свій винахід, але всі їхні спроби марні. Чудом уникнувши смерті, Раміро прагне помститися катам. Він будує дивовижний автомобіль «Люцифер», майже невразливий для ворогів, і починає самотужки боротися з фашистським ладом. Але всі його зусилля закінчуються трагічно, бо навіть дуже талановита і мужня людина не може перемогти в такій боротьбі, не спираючись на народні маси.

Про трагічну долю справжнього вченого в країні, де панує фашистська диктатура, розповідає науково-фантастичний роман відомого українського письменника Володимира Владка.

____________________



Дашкієв Микола. ПРАВО НА РИСК

До нової збірки оповідань українського радянського письменника-фантаста Миколи Олександровича Дашкієва увійшли як знайомі нашому читачеві, так і нові твори. Читач зустрінеться в цій книжці з людьми мужніми й благородними, які впевнено йдуть до заповітної мети.

____________________



Сапожников Леонід. У НАС В КІБЕРТОНІЇ

Автор цієї книжки, Леонід Олександрович Сапожников, народився 1937 року в Києві. Закінчив механіко-математичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка і працює в одному з науково-дослідних інститутів столиці України.

Фах автора, можна сказати, визначив жанр, у якому він пише,— це науково-художня література. За кілька останніх років у видавництві «Веселка» вийшли друком його книжки: «Розповіді про кібернетику», «Терра інкогніта», «Курс — полюс».

Книжка, яку ти тримаєш у руках, наш юний читачу,— дебют Леоніда Сапожникова як письменника-фантаста. Сподіваємося, що тобі сподобаються цікаві знахідки автора, і не раз м'який гумор Леоніда Сапожникова викличе твою доброзичливу усмішку.

____________________




Стась Ататолій. СРІБЛЯСТЕ МАРЕВО

Андрійко ніколи не думав, що з ним може статися така пригода… А все через ті гранати та через невідомий ящик, знайдений на возі під сіном. Виявилося, що то радіостанція. Чи справна вона? Як нею користуватися?.. Може, довго роздумував би хлопець, якби не ця несподівана зустріч. В оповіданні “Сріблясте марево” про Андрійкові пригоди розповідається цікаво і захоплююче.

Герої вміщених у цій книжці творів Анатолія Стася — люди благородного пошуку, вони завжди стоять на сторожі інтересів свого народу.


1975


Владко Володимир. АРГОНАВТИ ВСЕСВІТУ

Науково-фантастичний роман Володимира Владна розповідає про незвичайні пригоди космонавтів, які здійснили подорож на загадкову планету Венеру.

____________________


ЗОРЕПАДИ

Жанр наукової фантастики користується незмінною любов’ю читачів. Далекоглядність і гнучкість людського розуму, науковий експеримент, що показав найнесподіваніший результат, мужність і стійкість піонерів освоєння невідомих світів, — цих та інших цікавих тем торкаються у своїх оповіданнях українські письменники-фантасти. Твори, що ввійшли до нової збірки, пройняті ідеями гуманізму, гордістю за людину-творця. Є в збірці й гумористичні оповідання, однак порушені в них проблеми викликають цілком серйозні роздуми.

____________________



Бедзик Юрій. ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ ІНКІВ

В одній південноамериканській країні готується повстання проти жорстокого диктаторського режиму. А тим часом радянська етнографічна експедиція вирушає в цих краях на пошуки зниклого голландського вченого Ван-Саунгейнлера…

____________________


Малик Володимир. СЛІД ВЕДЕ ДО МОРЯ

Учень 7-го класу Юрко Романюта переходить в нову школу на березі Дніпровського моря. Він швидко подружився з новими товаришами. Всі разом, хлопці пливуть на острів, де в руїнах старого замку щось шукають двоє злочинців. Як виявився вони заховали там цінні археологічні скарби і намагалися їх присвоїти. Діти, ризикуючи допомагають дорослим знешкодити злочинців.


1976




Дашкієв Микола. КРИШТАЛЕВІ ДОРОГИ

Двісті років тому задумав ясновельможний пан Ліщинський прокласти у своєму маєтку “кришталеву дорогу”, — щоб заздрили йому в цілому світі. Аж до наших днів дожили рештки тієї скляної споруди як свідчення дурної пихи кріпосника. А у вільних нащадків колишніх кріпаків-будівельників — мрії величні й світлі. По-різному складається доля героїв повісті, але всіма ними керує одне прагнення — перебудувати й поліпшити наш світ. Автор показує, як у боротьбі — часом дуже складній і важкій — навіть представники наймирніших, здавалося б, професій підносяться до таких висот героїзму, що їм заздрять і космонавти.


____________________



Самбук Ростислав. ЖОРСТОКИЙ ЛІС

«Жорстокий ліс» — повість про підлітків з лісового села Острожани на Волині, які допомагають радянським розвідникам пройти через щільні фашистські та поліцейські пости в лісі і виконати важливе завдання командування.

Після визволення підлітки допомагають вистежити й знешкодити банду поліцайських недобитків, що тероризувала населення.


1977




Мірер Олександр. "ГОЛОВНИЙ ПОЛУДЕНЬ"

Гостросюжетна фантастична повість про контакт землян із представниками чужопланетної цивілізації. Герої повісті — двоє школярів, які своєю пильністю й сміливими вчинками допомагають відвернутії навалу агресивних пришельців на Землю.


1978




Бережний Василь. ПОВЕРНЕННЯ "ГАЛАКТИКИ"

У цій книжці юний читач знайде науково фантастичні оповідання, написані письменником для дітей, та повість казку про дерев’яного хлопчика Дем’янка.

____________________



Самбук Ростислав. ЩАСЛИВА ЗІРКА ПОЛКОВНИКА КЛАДО

Гестапівцям вдається натрапити на слід керівника групи радянських розвідників полковника Кладо... Про двобій з хитрим і підступним ворогом, переможцями з якого виходять радянські люди, розповідає автор у повісті «Щаслива зірка полковника Кладо».

Про знешкодження банди злочинців групою працівників держбезпеки йдеться в повісті «Буря на озері».


1979




Аліков Юрій, Капустян Володимир. ГІНЦІ НЕПТУНА

У цій книжці розповідається про незвичайну долю Сергія Черненка, про його дружбу й встановлення розумового контакту з дельфінами і дивовижне відкриття, що він зробив унаслідок тривалого спілкування з ними.

____________________



Росоховатський Ігор. У ПІДВОДНИХ ПЕЧЕРАХ

Науково-дослідне судно заходить у бухту. Ученим належить розгадати таємницю загибелі аквалангістів, що раніше провадили тут обстеження, та масового загину риби. З судна спускають батискаф… Про те, як було розгадано таємницю бухти, розповідається в гостросюжетній повісті “У підводних печерах”.

У збірнику також вміщено фантастичні оповідання: “Ціна золота”, “Таємниця професора Кондайга”, “Море вирує в нас”, “Пірат”.

____________________



Тендюк Леонід. НА КОРАЛОВИХ АТОЛАХ

Далеко серед бурхливого океану загубилися острови й коралові атоли, до яких, лишивши рідний причал, вирушає експедиційне судно «Буревісник». На його борту природознавці, члени екіпажу.

Про пригоди дослідників океану та моряків на тих далеких берегах, про їхні дивовижні зустрічі на воді й під водою розповідається в книжці Леоніда Тендюка, який сам не раз бував на багатьох архіпелагах Індійського й Тихого океанів.


1980




Дімаров Анатолій. ДРУГА ПЛАНЕТА

Повісті про пригоди підлітків різних епох та цивілізацій.

____________________



Земляк Василь. ПІДПОЛКОВНИК ШИМАНСЬКИЙ

В повісті розповідається про самовіддану героїчну боротьбу радянських людей проти фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни, про партизанський рух на Вінниччині.

____________________


Кашин Володимир. ТАЙНИКИ РОЗКРИВАЮТЬСЯ ВНОЧІ

____________________


Федоровський Євген. СВІЖИЙ ВІТЕР ОКЕАНУ

У повісті розповідається про наукові пошуки експедиції російських мореплавців під керівництвом Беллінсгаузена - Лазарєва.


1981




АТЛАНТИ З ПЛАНЕТИ ЗЕМЛЯ

Герої цієї книги потрапляють в найнесподіваніші й дивні ситуації, на які завжди багата фантастика. Космічні одіссеї, загадкові форми життя на інших планетах, нерозгадані феномени науки і прекрасна реальність нашого дня - ось теми розповідей, які увійшли до збірки.

____________________


Виходець Давид, Чумак Іван. СЛІД ЗОЛОТОГО ОБОЗУ

У серпні 1919 року, коли білогвардійці та петлюрівці рвалися до Києва, з міста було евакуйовано золотий запас Державного банку. Про пригоди відважних бійців, що охороняли золотий обоз, і розповідається в повісті.

____________________


Бомбар Ален. САМ В ОКЕАНІ

Розповідь про першу людину, що перетнула Атлантичний океан на надувному човні, розказана нею самою.


1982




Дмитрук Андрій. АУРЕНТИНА

Науково-фантастичні оповідання про людей майбутнього, їхнє прагнення до самовдосконалення, до гармонійності.

____________________



Пеунов Вадим, Чернявский Иосиф. ЧП НА ТРЕТЬЕЙ ЗАСТАВЕ

Повесть «ЧП на третьей заставе» рассказывает о том, как чекисты разоблачают банду врагов Советской власти. Большую помощь молодому чекисту Аверьяну Сурмачу оказывают ребята-беспризорники. Книгу, в основу которой положены действительные события, известный советский писатель, автор многих приключенческих книг, лауреат Всесоюзного конкурса на лучшую книгу о работниках милиции Вадим Пеунов создавал в содружестве с Иосифом Чернявским — чекистом двадцатых годов.


1983




КОЛИСКА НА ОРБІТІ

До збірки ввійшли фантастичні оповідання письменників з дев’яти країн світу.

____________________



Малик Володимир. ДВОЄ НАД ПРІРВОЮ

Повість присвячується тим, хто боровся з фашизмом. Її герой, радянський льотчик Володимир Булатович, потрапляє в полон. Він стає в'язнем табору смерті. Але ніщо не може зломити його дух. Володимир Булатович біжить із застінків і продовжує боротися ...

____________________



Пальман Вячеслав. СЛІДАМИ ДИКОГО ЗУБРА

Події, повні пригод, охоплюють останні роки існування на Кавказі великокняжого полювання. Кожне таке полювання - це десятки застрелених оленів, зубрів, ведмедів, сарн. Хазяям полювання протистоять молодий єгер Андрій Зарецький і його друзі, знавці дикого звіра, закохані в природу.

____________________


Росоховатський Ігор. ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК

У книзі вміщені науково-фантастичні оповідання про взаємини людини з роботами, контакти з позаземними цивілізаціями.


1984




Коломієць Петро. ДЕНЬ СІРОЇ ХВИЛІ

Герої науково-фантастичних повістей "День сірої хвилі" і "Ескадрон милосердя" - хлопчики-ровесники. Вони багато в чому схожі один на одного: допитливі, непосидючі, сміливі, рішучі. Але різні у них долі...

____________________



Савченко Віктор. НОЧІВЛЯ В КАРБОНІ

Книга про подорож у далеке минуле планети Земля та дивовижні відкриття вчених.

____________________



Тендюк Леонід. ЕКСПЕДИЦІЯ «ГОНДВАНА»

Експедиція «Гондвана» — 1

Науково-дослідне судно «Садко», інші експедиційні кораблі вирушають на пошуки затонулого материка Гондвана. Відважні дослідники потрапляють у загадкове підводне поселення, розташоване в глибинах океану, на схилах крутої Заячої гори.

Про пригоди під водою та на далекому тропічному суходолі, про тяжкі випробування, які випали на долю дослідників океану, розповідає письменник у своїй новій повісті.


1985



СТРІЛА ВСЕСВІТУ

Герои этой книги попадают в самые удивительные и невероятные ситуации, которыми так богата жизнь Вселенной, изображенная писателями-фантастами. Космические путешествия, контакты с внеземными цивилизациями, диковинные формы жизни на других планетах, загадочные феномены природы и прекрасная реальность нашего дня — вот темы рассказов, которые вошли в настоящий сборник.

____________________



Бредбері Рей. 451° ЗА ФАРЕНГЕЙТОМ

Роман та оповідання відомого, сучасного американського письменника-фантаста пройняті любов’ю до людини, вірою в неминучу перемогу розуму над безумом, добра над злом.

____________________



Скорін Ігор. ХЛОПЦІ З КАРНОГО РОЗШУКУ

У 1936 році в Іркутський карний розшук прийшло комсомольське поповнення. На той час в Іркутську була висока злочинність — залишились рецидивісти старої школи, які вербували собі помічників серед нестійкої молоді. Автор книжки «Хлопці з карного розшуку» був серед тих комсомольців, яких направили на роботу в міліцію.

...Полковник міліції Ігор Скорин прослужив у карному розшуку понад 30 років і в своїй повісті зумів достовірно розповісти про складну роботу того часу.

____________________




Тендюк Леонід. ГОЛОВА ДРАКОНА

Експедиція «Гондвана» — 2.

У другій книжці, яка в продовженням повісті «Експедиція «Гондвана», розповідається про пригоди трьох радянських акванавтів на острові Носі Мазава, про їх мужність і відданість Вітчизні.


1986




У СРІБЛЯСТІЙ МІСЯЧНІЙ ІМЛІ

До збірки увійшли науково-фантастичні твори кращих письменників цього жанру з різних країн, присвячені боротьбі за мир, за запобігання загрозі війни.

____________________



Заєць Володимир. ТЕМПОНАВТИ

Запрошуємо читача в захоплюючий світ фантастики, яка тісно пов'язана з реальною повсякденністю.

____________________



Кургузов Сергій. ЗОРЯНЕ ВІТРИЛО

У усіх розповідях цієї книги діють одні і ті ж герої. Вони вирушають у фантастичні подорожі, повні небезпечних пригод і дивних наукових відкриттів. Своїми вчинками відважні дослідники Всесвіту переконують юного читача, що без знань неможливо розкрити таємниці навколишнього світу, і лише прагнення до їх пізнання робить кожною з нас людиною майбутнього.

____________________



Тендюк Леонід. СЛІД «БАРАКУДИ»

Експедиція «Гондвана» — 3.

«Слід «Баракуди» — заключна частина трилогії «Експедиція «Гондвана», присвяченої пошукам в Індійському океані затонулого материка. Герої повісті, мужні радянські акванавти, допомагають вчасно виявити і знешкодити злочинців на «Баракуді» — похмурій підводній споруді, де атомні маніяки провадять експерименти.

____________________


Ячейкін Юрій. ЗОРЯНІ МАНДРИ КАПІТАНА НЕБРЕХИ

Книжка знайомить з неймовірними пригодами капітана міжзоряного плавання Небрехи та його штурмана Азимута у Всесвіті й на Землі. Це вони поліпшать якість північного сяйва, допоможуть Ньютону відкрити закон всесвітнього тяжіння, зупинять вибух кулінарного вулкана...


1987




Азімов Айзек. Я, РОБОТ

Збірка науково-фантастичних оповідань, в яких прогресивний американський письменник обстоює ідеї миру і прогресу, дружби і співробітництва між людьми.

____________________


Головачов Василь. НЕПРОХАНІ ГОСТІ

Науково-фантастична повість про боротьбу землян з агресивним інопланетним розумом.

____________________



Росоховатский Игорь. ПРОПИСНЫЕ ИСТИНЫ

Загадки природи і пов'язані з ними таємниці людського буття, віра в могутність розуму і небезпеки, що підстерігають людей в пізнанні світу, - ось головні теми розповідей Ігоря Росоховатського, що увійшли до цієї збірки.

____________________



Тендюк Леонід. ОСТАННІЙ РЕЙС «СІНТОКУ-МАРУ»

До книжки ввійшли нова пригодницька повість, присвячена героїчній боротьбі радянського народу за звільнення Курил, та два оповідання про відвідання автором сьогоднішніх Курильських островів.

____________________



Тесленко Олександр. ДЬОНДЮРАНГ

Науково-фантастичні оповідання і повісті про життя майбутніх поколінь людей на штучних планетах, земні і космічні проблеми людства.


1988




ДЗВОНИ ЗЕЛЕНОЇ ГАЛАКТИКИ

До збірки увійшли науково-фантастичні розповіді, присвячені екологічним проблемам Всесвіту. Авторів книжки об'єднують любов до природи, тривога за її майбутнє, бажання зміцнити в молодому читачі почуття відповідальності за долю земної біосфери і усього життя як такого.

____________________



РОЗШУК

До збірника увійшли гостросюжетні оповідання та повість українських радянських письменників, присвячені нелегкій роботі слідчих органів та міліції, їх боротьбі за людські долі, за високу моральну чистоту нашого суспільства.

____________________



Казанцев Олександр. ДЗВІН СОНЦЯ

Дві повісті-гіпотези відомого російського письменника-фантаста про Сірано де Бержерака.

____________________



Пальман Вячеслав. ЗЕЛЕНІ СТОРІНКИ З ЧЕРВОНОЇ КНИГИ

Ця книжка є продовженням пригодницького роману В. Пальмана «Слідами дикого зубра», що вийшов у видавництві «Веселка» в 1983 році. У романі йдеться про історію відновлення поголів'я зубрів у заповіднику на Кавказі.

____________________



Савченко Віктор. ТІЛЬКИ МИТЬ

Роман про дослідження вчених у далекій геологічній епосі Землі, куди вони проникли на машині часу.

____________________



Уеллс Герберт. У БЕЗОДНІ

Збірка фантастичних оповідань відомого англійського письменника.


1989




Грєшнов Михайло. ПІВНІЧНА ЗІРКА

Збірка науково-фантастичних оповідань про дивовижні явища на Землі і космічні мандри дослідників Всесвіту.


1990


Насибов А. А. БЕЗУМЦІ

Пригодницький роман російського  радянського   письменника Олександра Насібова (1914—1985) про боротьбу з фашизмом у роки другої світової війни, про знешкодження загону гітлерівських злочинців, які експериментували на живих людях, готували з них підводних диверсантів.

____________________


РИЗИКОНАВТИ

Збірник науково-фантастичних оповідань про поведінку людини в екстремальних умовах, про дивовижний світ наукових пошуків і відкриттів.

____________________



Подгорный Сергей. ВЗГЛЯД С НЕХОЖЕНОЙ ТРОПЫ

Авторский сборник научно фантастических произведений о тайнах человеческой психики.

В сборник вошли научно-фантастическая повесть и рассказы, в которых раскрываются загадки человеческой психики, неповторимый внутренний мир человека, торжество идеалов разума.

____________________



Романчук Олег. ПРАВО НА ІСТИНУ

Збірка науково-фантастичних оповідань про унікальні відкриття вчених, нерозривний зв’язок минувшини з сучасністю, торжество світлих ідеалів людського розуму.

____________________


Тендюк Леонід. СМЕРТЬ В ОКЕАНІ

Нова пригодницька повість «Смерть в океані» Леоніда Тендюка, колишнього матроса «Витязя», розповідає про злочин мілітаристів на віддалених архіпелагах, про те, як жертвами випробування термоядерної зброї на Бікіні та інших атолах Мікронезії стали ні в чому не винні остров'яни і ті, хто, перебуваючи в плаванні, потрапив під радіоактивний попіл.

«Тихоокеанські оповіді» — про важку долю наших земляків, українців, на далеких меридіанах.


1995




Руденко Микола. КОВЧЕГ ВСЕСВІТУ

На початку третього тисячоліття нашої ери до сусідньої планетної системи з орбіти Землі стартує Космічна Академія Наук. За корабель їй служить астероїд, у надрах якого створено атмосферу, близьку до земної. Це і є Ковчег Всесвіту, що несе генофонд нашої планети у Космос. Звідси й назва гостросюжетного футурологічного роману Миколи Руденка. З передмови до нашого видання читач дізнається про складний життєвий і творчий шлях автора — громадянина, поета, публіциста, непримиренного борця за права і свободи людини. Пройшовши через тюрми, заслання, вимушену еміграцію, Микола Руденко залишився вірним сином свого народу і, повернувшись на Батьківщину, продовжує плідно творити. Письменник здобув заслужене визнання. 1993 року він став лауреатом Державної премії України імені Т. Шевченка.



Оглавление

  • 1972
  • 1973
  • 1974
  • 1975
  • 1976
  • 1977
  • 1978
  • 1979
  • 1980
  • 1981
  • 1982
  • 1983
  • 1984
  • 1985
  • 1986
  • 1987
  • 1988
  • 1989
  • 1990
  • 1995