Історія держави і права України : підручник. [В М Іванов] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

революції атрибути української державності поєднувалися з делегуванням переважної більшості владних повноважень Союзу PCP. В результаті однопартійна більшовицька державно-правова система, зруйнувавши залишки демократії, призвела до встановлення тоталітарного режиму. В умовах партійної монополії на владу, незважаючи на проголошену й закріплену конституціями суверенність, посилювались унітаристські тенденції у державному будівництві. Таким чином, у складі СРСР Україна залишалась економічно й політично залежною від союзного центру. Поданий у підручнику матеріал достатньо глибоко розкриває еволюційний шлях радянської правової системи від правого нігілізму і революційної правосвідомості до кодифікацій законодавства, створення Зводу законів СРСР і УРСР. Проте, як доводить автор, чіткі правові форми та відносно висока юридична техніка часто-густо співіснували з юридичною догмою та політичним цинізмом.

Здійснена успішна спроба систематизованого розгляду державно-правового розвитку України після 1991 р. Висвітлюються закономірності державного будівництва у пострадянський період, характеризується конституційний процес, результатом якого стало прийняття 28 червня 1996 р. Конституції України, досліджуються проблеми розбудови соціальної, правової держави в Україні, аналізується судова реформа, формування правової системи і розвиток галузевого законодавства.

Оскільки пропонована праця адресована, передусім, майбутнім юристам, особливу цінність становить її документальність. За задумом автора, основою історико-правової підготовки майбутнього юриста має стати вивчення пам'яток і джерел українського права, правової культури українського народу. Тому до кожної теми подаються першоджерела та завдання для самостійної роботи студентів, які передбачають поглиблене вивчення джерельної бази історії державно-правового розвитку України. Такий алгоритм будови навчального матеріалу має спонукати студентів до роздумів, більш глибокого опанування курсу.

Проте слід зазначити, що в підручнику висвітлюються лише основні історичні документи та джерела права. Зважаючи на обмежений обсяг видання, в ньому з величезного загалу документального матеріалу аналізуються найбільш фундаментальні документи й першоджерела. Деякі з них (Процес короткий наказний 1734 р., Інструкція судам 1730 р. та ін.) автор вперше вводить до навчально-методичного забезпечення курсу історії держави і права України.

При роботі з навчальним матеріалом студентам стане в нагоді термінологічний словник-глосарій, що міститься наприкінці підручника. Систематизації сприйняття навчального матеріалу сприятиме пропонована в підручнику коротка хронологія історії держави і права України. Подається список джерел, навчальної та наукової літератури, що має допомогти студентам зорієнтуватися в історіографії основних проблем української історико-правової науки і, звичайно, якомога повніше в усіх аспектах уявити собі основний зміст курсу історії держави і права України.

Навчальний матеріал викладено у доступному стилі, що сприятиме самостійній роботі студентів над складними і суперечливими проблемами історії державно-правового розвитку України.

Отже, пропонований підручник має допомогти студентам у глибокому вивченні й оволодінні знаннями історії держави і права України, як основи історико-правової та професійної соціалізації майбутніх юристів, їхній участі у ствердженні верховенства права в демократичній державі, сприятиме патріотичному вихованню студентської молоді.

Ректор Київського університету права Національної академії наук України професор, Заслужений юрист України Ю. Л. Бошицький

(обратно)

Вступ до курсу „Історія держави і права України ”

Предмет, метод та завдання курсу

На сучасному етапі політичного та соціально-економічного розвитку України актуальним і вкрай необхідним стає підвищення рівня державно- правової свідомості як частини самосвідомості народу. Без глибокого осмислення минулого, яким би складним і суперечливим воно не було, неможливо творити нову державу, серцевиною якої має стати право.

Всесвітня історія свідчить про тісну взаємопов’язаність держави і права. Право - основа держави, частина духовної культури народу. Високорозвинене право завжди надавало надзвичайної сили і народові, й державі. І навпаки: держави, де панувало «безправіє», були приречені. Їх не змогли врятувати навіть «великі ідеї», якщо вони перебували понад Законом.

Предметом історії держави і права України є пізнання загальних законів виникнення, розвитку й змін типів та форм держави і права, особливостей функціонування державних установ та інститутів права в конкретних історичних умовах України. Дослідження державно-правових явищ ґрунтується на їх науковій систематизації та періодизації в хронологічній послідовності.

Розглядаючи в