Онуки наших онуків [Світлана Сафронова] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Юрій Сафронов, Світлана Сафронова ОНУКИ НАШИХ ОНУКІВ


Р2

С21


З російської переклав

Михайло Ратушний

Малював Юрій Бондаренко


Перекладено за виданням:

Ю. и С. Сафроновы. Внуки наших внуков.

М., «Молодая гвардия», 1959.


7 — 6 — 3

202-69М

ЖИТТЯ І ФАНТАСТИКА

Незвичайна доля склалася в одного з героїв цієї книжки — фізика-атомника Олександра Олександровича Хромова. Він досліджував місце падіння загадкового метеорита і заснув у печері. А коли прокинувся, то побачив над собою не чорне земляне склепіння, а білу стелю санаторію і людей у білих халатах, які пильно стежили за кожним рухом свого пацієнта. Можна зрозуміти увагу лікарів: адже він проспав небагато й немало… півтораста літ!

В інший, незнайомий світ потрапляє Хромов. З хвилюванням, несміливо, мов дитина, що робить свої перші кроки, входить він у дивовижне і таємниче для нього життя. Хромов попадає в епоху комунізму…

А втім, не будемо переказувати змісту книжки Юрія і Світлани Сафронових «Онуки наших онуків» — читачі самі дізнаються про все. І разом з героями науково-фантастичного роману пройдуть незвіданими дорогами майбутнього, того самого майбутнього, за яке сьогодні борються кращі люди Землі.

Зазирнути в прийдешність, побачити, що буде через п’ятдесят, сто, двісті років… Колись це була просто мрія. А тепер у різних країнах світу створено спеціальні інститути для прогнозування майбутнього — визначення можливих шляхів науково-технічного й економічного розвитку, суспільно-політичних відносин між народами різних країн і континентів. Нині майбутнє все більше постає перед нами вже не з фантастично-пригодницьких повістей і романів, а з поважних наукових праць. Ціла наука — футурологія, або наукова прогностика, — народилася недавно і швидко розвивається.

Наша епоха, як відомо, складна і суперечлива. Ми живемо в добу всезростаючого розвитку науки й техніки, постійної боротьби людини з природою, розкриття і підкорення її незліченних таємниць. А з другого боку, на нашій планеті точиться жорстока і непримиренна боротьба двох основних суспільних сил — сил, які прагнуть вивільнити людину з-під вікового гніту визискувачів — тих, хто живе за рахунок чужої праці, — і сил, котрі намагаються зберегти свої позиції, диктувати й далі власну волю переважній більшості населення Землі. Хто переможе в цій борні?

Це питання глибоко хвилює людство, викликає гострі суперечки. На нього прагнуть відповісти зокрема вчені-футурологи. І, залежно від своїх філософсько-політичних переконань, дають прогнози майбутнього. Частина футурологів бачить його похмурим і зловісним, пророкуючи людству сумний кінець: за їхніми уявленнями, соціальні суперечності, які постійно загострюються, кінець кінцем приведуть до масового винищення людства, до загального хаосу й руйнації на планеті. Такий наскрізь песимістичний погляд на майбутнє, як на якусь фатальну безвихідь, що в неї неминуче зайде людство, ґрунтується на неправильному розумінні законів розвитку суспільства, коли антагоністичні класові відносини між людьми розглядаються як щось одвічне, незмінне, наслане на людей вищою силою.

На противагу нігілістичним антигуманним ідеям буржуазних філософів та футурологів марксисти-ленінці висувають своє розуміння прийдешнього. Майбутнє світле і прекрасне, кажуть вони. Настане час, коли звільнена від усякого гноблення людина дістане можливість у повноті виявити свій талант, своє вміння створювати неперехідні матеріальні й духовні цінності. Соціальні протиріччя, які досі шматують буржуазне суспільство, не вічні: вони виникли на певному етапі людської історії і відімруть, коли буде знищено експлуатацію людини людиною. А коли так, то перед суспільством відкривається справді неозора перспектива дальшого зростання й розвитку — нечуваного злету людської культури, звершення найвеличніших планів — в ім’я добробуту і щастя мільярдів людей.

Ось про цю привабливу перспективу комуністичного майбутнього, про втілення в життя грандіозних за розмахом задумів і йдеться в романі «Онуки наших онуків».

…Початок двадцять другого століття. На Землі переміг комунізм. Людство забуло про війни, які потрясали планету, про злигодні, що їх неминуче несли соціальна нерівність і визиск. Тепер увага людей звернена на інше — на творчу працю, яка стала радістю й насолодою для кожної людини.

Величні задуми народжуються в головах учених майбутнього. Один із них, який виник значно раніше, вже втілено в життя: через Берінгову протоку побудовано велетенську греблю. Потужні насоси стали перекачувати воду з Північного Льодовитого океану в Тихий, і тепла течія Гольфстрім попрямувала до Північного полюса, поступово розтопила кригу Арктики. Внаслідок цього змінився клімат на величезних просторах